Смородина чорна (Лікарські рослини України)
Смородина чорна (Ribes nigrum L.)
Смородина чорна відноситься до сімейства аґрусових (родини квіткових рослин порядку ломикаменецвітих). Цікавий факт: у світі налічується понад півтори сотні видів смородини усіх кольорів, хоча більшості людей відомі тільки чорна, червона та біла.
Ботанічний опис
Фармакологічні властивості
Медичне використання
Харчове використання
Ботанічний опис смородини чорної
Цей цілющий кущ часто вирощують у садах. У дикому вигляді він зустрічається на Україні, в Середній Азії, в Сибіру. Росте серед інших чагарників в лісах, луках і по околицям боліт. Висота куща досягає 60-130 см.
Смородина чорна має листки пальчасто-лопатеві з приємним запахом. Цвіте у травні-червні. Плоди достигають у липні-серпні. Чорні ягоди зібрані в пониклі кисті. У диких видів плоди невеликі, на відміну від сортових кущів. Існує багато сортів, що відрізняються висотою куща та величиною плодів.
![Смородина чорна навесні фото](https://olha-maria.com.ua/wp-content/uploads/kushch-chornoyi-smorodyny.jpg)
![Як цвіте смородина чорна](https://olha-maria.com.ua/wp-content/uploads/chorna-smorodyna-navesni.jpg)
Фармакологічні властивості смородини чорної
У народній медицині використовують як ягоди, так і листя чорної смородини. Листя збирають під час цвітіння, а ягоди – після дозрівання. Плоди містять вітаміни С, А, Е, В, В2, Р, ефірне масло, органічні кислоти (бурштинову, лимонну, яблучну, фосфорну, саліцилову), цукор, дубильні та пектильні речовини, а також фарбувальні.
![Чорна смородина (фото ягід)](https://olha-maria.com.ua/wp-content/uploads/chorna-smorodyna.jpg)
Медичне використання смородини чорної
Цілющі ягоди чорної смородини використовують у свіжому й переробленому вигляді, переважно як полівітамінний засіб. Одну столову ложку (20 г) ягід настоюють на 1 склянці окропу протягом 1-2 годин, підсолоджують і п’ють по півсклянки 2-3 рази на день.
При виразковій хворобі шлунка, ахілії, а також при хворобах кишок, вживають сік ягід по 100-120 мг тричі на день. Можна також пити порівну із плодів шипшини з метою регуляції їх функціональної діяльності.
Плоди чорної смородини допомагають виводити з організму холестерин, а також солі важких металів: кобальту, ртуті, свинця, стронцію, а ще токсичні речовини, які знаходяться у кишківнику при гнилистих процесах.
Розведений сік ягід чорної смородини використовують для полоскання порожнини рота та глотки при запальних процесах та при ангінах.
Препарати з чорної смородини використовують для профілактики атеросклерозу, лікування сечокам’яної хвороби, подагри, циститу, хронічного пієлонефриту.
З лікувальною метою вживають і листки чорної смородини. Їх настоюють на воді: 1 столову ложку листків запарюють у 2,5 склянок окропу. Настоюють кілька годин і вживають по півсклянки 4-5 разів на день. такий настій застосовують для виведення каменів із сечового міхура і затримці сечі. Оскільки цей настій звільняє організм від надміру сечової кислоти, він є добрим засобом проти ревматизму і подагри. Листки чорної смородини стимулюють функцію кори надниркових залоз і тому таким водним настоєм лікують Аддісонову хворобу та недокрів’я. При простудних захворюваннях він діє як потогінний, протизапальний, протиспазматичний (при кашлю) засіб, у тому числі й у дітей, а також хворих на коклюш і, особливо, як проти скрофульозний засіб. Дітям, хворим на скрофульоз, діатез, дають пити відвар сухих листків смородини і купають їх у відварі гіллячок з листками.
Харчове використання смородини чорної
В листках чорної смородини містяться фітонциди, тому їх вживають при квашенні огірків, помідорів, капусти. Так овочі зберігають вітамінну цінність і не псуються. Листя можна заварювати і як чай. Смородинові чаї (як і малинові) заварюють із листків, ягід та гіллячок. Такі чаї є цілющими й запашними.
До відома, плоди й бруньки чорної смородини також застосовують у харчовій та кондитерській промисловості.
![Ягоди смородини чорної: медичне та харчове використання](https://olha-maria.com.ua/wp-content/uploads/chorna-smorodyna-vykorystannya.jpg)
Щоб зберегти на зиму аскорбінову кислоту в ягодах, треба їх розмолоти і змішати з 2 частинами цукру.
Цілющі дії має й варення, зварене з чорної смородини.
Використана література:
- Я пізнаю світ. Рослини: Дитяча енциклопедія. – К.: Школа, 1999. – 479 с.: іл.
- Рослини: Для дітей середнього та шкільного віку. – Харків: Фоліо, 2007. – 318 с.: іл. – (Дитяча енциклопедія)
- Дишлевий Валерій. Енциклопедія корисних та небезпечних рослин для дітей. – К.: ФОП “Мунін Г. Б.”, 2016. – 240 с.: іл.
- Кархут В. В. Ліки навколо нас. – К .:Здоров’я, 2001. – 232с.: іл.
- Носаль І. М. Від рослини до людини: Розповіді про лікувальні та лікарські рослини України. – К.: Веселка, 1992-1995. – 606 с.: іл.
Дізнавайся більше! Та не забудь підписатися на наші канали
Або переходь за посиланням НА ГОЛОВНУ СТОРІНКУ